5 Mart 2014 Çarşamba

DEA ( Dietanolamin)

Gelelim kozmetiklerde kullanılan farklı bir kimyasala
DEA
DEA ve DEA bileşikleri kozmetikleri kremsi ve köpüklü yapmak için kullanılır. DEA aynı zamanda bir pH düzenleyicisidir. Cocamide ve Lauramide DEA sabunlarda, temizleyicilerde ve şampuanlarda bulunur. 

DEA ve onun bileşikleri hafif ve orta şiddette göz ve cilt tahrişine neden olur. Yapılan deneylerde bu kimyasallara yüksek dozlarda maruz kalmanın karaciğer kanserine neden olduğu ve cilt ve tiroitte kanser öncesi değişikliklere neden olduğu görülmüştür. 
Avrupa birliği DEA'i uzun süre maruz kalmada sağlığa ciddi zararlar veren bir kimyasal olarak sınıflandırır. DEA bileşikleri kozmetiklerdeki nitritlerle reaksiyona girerek nitrozaminleri oluşturur ki bu da Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından olası kanserojen olarak sınıflandırılmıştır.
Kozmetiklerde kullanılan bazı koruyucuların havayla maruz kalması sonucu bozunması da nitritlerin açığa çıkmasına neden olabilir.
Kısacası DEA oldukça zararlı olabilecek bir kimyasal. Günlük hayatta ne kadar çok kimyasala maruz kalıyoruz, sadece saç yıkarken bile. NoPoo'cu mu olsak acaba biz de. ( bilmeyenler için saçını sadece suyla yıkayıp asla şampuan kulkanmayan karbonat ve sirkeyle temizleyen kitlenin kendilerine verdikleri isim no shampoo gibi yani Nopoo)
DEA'e maruz kalmak istemiyorsak aşağıdaki bileşiklerden uzak durmalıyız:

Cocamide DEA or Cocamide Diethanolamine
DEA Lauryl Sulfate or Diethanolamine Lauryl Sulfate
Lauramide DEA or Lauramide Diethanolamine
Linoleamide DEA or Linoleamide Diethanolamine
Oleamide DEA or Oleamide Diethanolamine
TEA or Triethanolamine
Şimdi ben elimde bulunan şampuanlarda DEA taraması yaptım içindekilere göre ve Cocamide DEA yerine Cocamide MEA yazıyor mesela bazı çok bilinen şampuanlarda. 
FDA says it is one "of the most commonly used ingredients that may contain DEA 
Yani FDA Demiş ki cocamide MEA, DEA içerebilecek en sık kullanılan içeriklerden biridir..
Yani ne yapıyoruz oyuna gelmiyoruz!!!!!!
Bu aralar şampuanlara takmış durumda olduğumdan bir sonraki yazım belki sodyum lauryl sulfat olur!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder